Wed. Jan 22nd, 2020

Places and Foods

Family Food and Travel Blog

Malaysian Deported from South Korea Due To Incomplete Arrival Card

There are many reports that there are many Malaysians are working illegally in South Korea earlier this year. We don’t have the exact figures and the South Korean authorities are aware of the situation. It is similar situation in Australia and it is harder for Malaysians to get Australian Tourist VISA (ETA) approval this year compare to last year. Four days ago, a Malaysian shared his story on Facebook on how he got deported from Incheon International Airport South Korea while traveling with his group of friends.

The original statement is as below (in Malay)

Pengalaman ke Negara k-pop ‘balik hari’

Tujuan penulisan ni adalah disebabkn kerana byk kawan2 yang baik bertanyakan nasib aku semasa berada di sana dan juga sebagai pengajaran serta pengatahuan kepada kawan2 diluar yang ingin pergi ke Korea.

Untuk makluman semua sekarang ni memang kerajaan korea memandang berat terhadap isu lambakkan pekerja asing di negara tersebut. Hal ini menyebabkan mereka telah mengadakan kawalan ketat di pintu masuk negara mereka. Mana2 pelancong yang mereka rasa meragukan tanpa sebarang alasan terus menghantar pulang pada hari yang sama..

Ha mcm tu la aku kena pada 4/10. Aku tiba di incheon airpot lbh kurang jam 8 pagi dan di hantar pulang ke Malaysia pada jam 430 petang pada hari yang sama.. Ha sebab tu la tajuk penulisan kali ni ke negara k-pop ‘balik hari’

So apa sebab aku kena hantar pulang?
Mcm ni cerita dia..
Bermula dgn tidak mengisi jenis pekerjaan di borang ketibaan dan seterusnya berakhir dengan penghantaran pulang. Seperti negara2 lain yg aku pergi sebelum ni kebiasaannya aku tidak pernah isi jenis pekerjaan di dalam borang ketibaan `arrival card`dan boleh diterima tetapi ni negara korea kali ni aku terkandas.
Pegawai imi bertanya dgn nada yang keras what your job?
Aku cuma ckp government servant
What type (mungkin dia nak tye bahagian apa)
Aku terus jawab fisheries
Nah lepas tu terus dia x paham.
Mungkin dia ingt aku nelayan gamaknya terus aku di bawa ke dalam bilik pengasingan..

Benda pertama buat kat dlm tu mereka mintak cop 2 jari telunjuk kanan dan kiri.. Mcm lagu goyang 2 jari tu.. Tangkap gamba sekeping an dia bg form suh isi.. Semua data yang nk kena isi dalam form tu sama mcm arrival card cuma form dia dlm bentuk A4.

Aku ingat x ramai dalam bilik siasatan sekali penuh manusia.. Ramai pelancong dari thailand masa tu.. Ok nak di pendekkn cerita aku tunggu lebih kurang 4jam ke 5jam sebelum di panggil untuk siasatan. 4-5 jam tanpa di beri mkn kot.. Lapa? Perasaan cuak tu melebihi segalanya..

Semasa menunggu masa untuk di soal siasat aku cuba mintak izin dari pegawai imi supaya nak beri wang ng t money kepada rakan yg menunggu di luar.. Haram permintaan aku ditolak sekeras2nya oleh pegawai imi tersebut.

Ok masa aku untuk di soal siasat tiba.. Aku dipanggil oleh seorang pegawai imi perempuan dan seorang translater yang boleh cakap bahasa melayu.. Tapi translater tu hanya pada telifon.. Kesemua dokumen yang ada pada aku dia ambik termasuklah wang tunai yang agak banyak untuk diberikan kepada kawan aku beserta 8 keping t money. Soalan pertama yang dia tye mengenai pekerjaan aku.. So mmg aku syak diorang mmg meragui dengan pekerjaan aku..

Ok soalan seterusnya dia tye berapa ramai datang.. So aku ckp 8 orang semua skali.
Sebut nama penuh semua kawan2 awak.
WTF.. Ingt aku tau semua nama penuh customer semua ke? Hurmm. Aku ckp la semua detail nama penuh ada dlm dokumen yang dia ambik td. Terus dia ckp sepatutnya awak kne tau siapa nama penuh kawan2 awak.. Aku dh rasa pahal lak kne hafal semua???

Ok next dia tye dtg untuk jln2 kan? Blh tau nk pg mana? Aku just jwb la mana2 tempat yg kami nak pegi.. Skali dia nk detail semua nama tempat.. Aku keluakan itinerary kami terus dia rampas dan marah.. Awak patutnya tau mane tempat yang awak nk pg.. Lah td kan aku dh bg tau.. Sy nak details.. Faham!!
Hey cik imi oii aku first time datang kot kau ingt aku blh hafal semua nama tempat negara kau? Baik aku hafal asmaul husna je.. (tapi yang ni aku jawab dlm hati je la)

Soalan last berapa byk duit yang awak bawak.. Spontan jawab 2m won ye la sbb semua dokumen serta beg duit aku dia ambik.. Nk menipu nnt kantoi lakkn so aku jujur je la.. Skali dia jwb knp byk sgt bwk duit? Lah bebal jgk pegawai ni aku pikir dlm hati.. Aku jwb la nk byr htl sambil tunjukkn reservation hotel dlm fail yang aku bwk.. Bayaran pengangkutan sambil tunjuk tiket t money dan selebihnya untuk belanja & shoping..

Awak x sepatutnya bwk duit byk n dape x sepatutnya berikan duit kpd awak sbb awak sendiri x knl mereka bla. bla. bla.
Aku dah mcm hmmmmmmm… Dia x paham gamaknya apa yang aku ckp td..

Sblm mengakhiri soal siasat aku cuba berkomunikasi dgn translater supaya maafkan aku sbb ni first time dtg ke nagara korea ni.. Blm sempat translater hbs ckp terus dia putuskan panggilan phone.. Terus dia hulurkan aku satu form untuk aku sign.. Dia ckp yang aku x dibenarkan masuk ke korea.. Aku cuba memintak izin untuk memberikan wang dan t money kepada kawan yang tggu di luar.. Dengan nada yang sombong dia ckp NO!!

Setelah selesai soal siasat aku terus diiring ke ruang pelepasan antarabangsa untuk dihantar pulang ke Malaysia. Siap escort sampai dlm flight kau.. Fuhh. Pasport aku mmg dia pegang dan diberikan setibanya di klia….

Begitulah sedikit sebanyak kisah aku ke negara Korea Balik Hari.
Pesanan aku pada korang yang nk ke korea pastikan segala persiapan mental dan fizikal.. Klu blh hafal semua tempat yang korang nk pg tu.. Ye mmg x semua org dia akan panggil tp klu nasib x baik jadi mcm aku la.. Pastikan arrival card korang isi penuh.. Jangan tgglkan ruang kosong.. Bermula dgn x tulis pekerjaan di akhiri dgn penghantaran pulang weh.. Sedih mmg sedih weh tp aku pikir positif je la.. Allah perancang yang terbaik.. Hanya Dia yang tahu segala-galanya.

Finally thanks to big bos Fais Taib and NurulNawayi.. Sory beb sempat bersama korang sampai airport je.. Hahaha.. Kpd customer Ellyne Lyana n the geng sorry sbb aktiviti korang tergendala sbb aku.. Hope korang x serik join trip DerakVenture lagi.. Buat wife NaDir Hashim cr tempat lain eh x yah p korea dah.. Hahaha.. Fanally buat kawan2 yg x putus2 tye mcm mne keadaan setelah tau keadaan aku thanks byk2.. Insyallah nnt klu jumpa dpn2 aku story la kat hangpa yg penting payung kopi..

Wassalam..



Let me do a simple short translation in what happened to him. He went to South Korea in a group of eight people. Upon reaching the immigration counter, he passed his Arrival Card. He forgotten to fill in two things. His occupation and his return date.

After taking his finger prints, he was stationed in the waiting room for four to five hours. He wasn’t hungry but worried.

During the questioning session, the officer is a Korean lady with a translator who was on the phone. The officer asked him what is his occupation and he told her he works in fisheries.

She asked him many people travel with him and what are their names. He was struggling to remember all of them. However, he did explain that the names are written in the document.

She asked him about the itinerary and where he is planning to visit and he replied her it is in the itinerary as he could memorized all the locations.

The officer continued questioning him on how much money he had and he was holding the travel group’s cash in total of 2 million Korean Won which is over RM 7,000.

He tried to speak to the translator but he wasn’t given a chance as he claimed. The translator asked him to sign a form and he was told to be deported back to Malaysia on the next flight.

He wasn’t allowed to pass the cash to his group of friends in the airport and he was escorted into the plane with an escort. He was given back his passport once he arrived back in KLIA.


For those who are interested to know who paid for his returning flight, he told us AirAsia paid for him. He wanted us to share the story so you need to fill in all the particulars in the Arrival Card when you are visiting South Korea.

Here are some of our thoughts. There could be two reasons he was deported. Maybe he was suspected to work illegally in South Korea or he was suspected to act as a tour guide. Some countries are strict in the tourism industry and there are laws to protect the locals to be the tour guide.

With such incidents, do print out all your itinerary, hotel receipts and flight itinerary for your travel. It is better to be safe than sorry.



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.